17 Aralık 2007

İroni Yapıyım Derken Bir Tarafını İncitmemesi Gereken Grup…

… the Jesus and Mary Chain olsa gerek.

İlk duyulduğu an, JAMC'nin yeniden bir araya geldiği haberine sevinmemek elde değildi. Onların Darklands ve Psychocandy albümleriydi her dinlediğimde beni benden alan. About You ile, Some Candy Talking ile, You Trip Me Up ile sevdim bu grubu. Gerçekten de sevindim bu habere. Üstelik birkaç ay önce, JAMC'nin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan mutluluk daha nasıl pekişir diye sorulacak bir soruya verilecek belki de tek yanıt da "bak şu işe" dedirtecek türden gerçeğe dönüştü: Kevin Shields, My Bloody Valentine'nin de tekrar bir araya geldiğini ve çoğu Loveless ertesinde Bilinda ile üzerinde çalıştıkları ama yarım kalmış şarkılardan oluşan yeni bir albümün hazırlıklarını yaptıklarını dile getirmişti. Yani bir de Slowdive gelse yeniden, bunlar kesin aralarında anlaşmış derdim.

Kevin Shields'in bir röportajda anlattıklarına göre, yeni My Bloody Valentine albümünün hemen hemen 3/4'ü zaten hazır gibiymiş. Dediğim gibi, bu 3/4'lük kısım grubun dağılmadan önce üzerinde çalıştığı şarkılardan oluşuyor. Bu yüzden olsa gerek, Kevin Shield de bu albümün tipik bir MBV "sound"una sahip olacağını söyledi. Sürprize yer vermemiş gibi oldu fakat eminim hemen hemen kimse onlardan da farklı veya alakasız bir şey beklemez ve istemezdi. Shields, "İnsan ne ise, o'dur. Bu varsa içimizde, bunu yaparız. Başka bir şey olmaya çalışmaya gerek yok." diyerek de bu sebep-sonuç ilişkisini anlatıyor. Yine de şarkıları dinlemeden çok fazla yorum yapmaya gerek yok.

Gel gelelim, the Jesus and Mary Chain yeni albümde yer alacak yeni şarkılardan ilkini çoktan bizlere sundu bile. Late Show With David Letterman'da çaldıkları All Things Must Pass adlı bu şarkıyı dinledikten sonra yazının başında bahsettiğim, sahip olduğum mutluluk biraz hasar aldı gibi. Birincisi, şarkı gerçekten de sıradan. JAMC değil de, ucuz bira içilen bir yerde çalan, 40'lı yaşlarında, sürekli blues falan dinleyen bayık adamların bayık rock şarkısı gibi duruyor. Çok mu abartıyorsun Barış diye de sordum kendime. Abartmıyormuş gibi hissediyorum. İkincisi, All Things Must Pass diyerek ne demeye çalıştıkları da ayrı bir konu. Şarkının ismiyle ortaya çıkan ironi görmezden gelinemez. Kötü bir şarkıyla da karşı karşıya kalınca, değişim denen şeyin zaman zaman nasıl da yersiz ve başarısız olacağını hatırladım. Tamam, tek bir şarkı dinledim sadece, bir araya geldikten sonra verdikleri konserlerinde de eski şarkılarını söylemişler, insanları coşturmuşlar. vs vs. Ama benim içime bir kurt düştü. Bir tarafta yıllar geçse de "evet, bildiğiniz, aynı şeyleri yapıcaz" diyen bir Kevin Shields, diğer tarafta All Things Must Pass diyen bir Jesus and Mary Chain. Hadi bakalım. Beklemekten başka çare yok.

The Jesus And Mary Chain - All Things Must Pass [video]
The Jesus And Mary Chain - Some Candy Talking [video]

Bunları dinleyen bunu da dinledi: Richard Hawley - Some Candy Talking.mp3

1 yorum:

Adsız dedi ki...

take me to the darklands